Migreren naar Magento 2

Als interim ecommerce manager is het belangrijk dat je kennis omtrent CMS up to date blijft. In praktijk zie ik dat (de grootste) webshops kiezen voor Magento als platform. Een van de redenen hiervoor is dat Magento voordelen biedt voor zowel developers als voor webshop-eigenaren. We weten al veel over Magento 1, maar inmiddels is Magento 2 ook al enige tijd live. Tijd voor een introductie.  

Flexibiliteit van Magento 2

Magento is de marktleider op het gebied van e-commerse platforms. Met behulp van een CMS als Magento 2 is het relatief eenvoudig om, als verkoper, wereldwijd een overzichtelijk productmanagement te maken. Ook is het winkelsysteem van Magento enorm flexibel. De belangrijkste functionaliteiten die nodig zijn voor het starten en op gang houden van een webshop zijn het beheren van de producten en/of voorraad. Magento ondersteunt je hierin en houdt dit voor jou overzichtelijk. Dit was al het geval binnen Magento 1 en dat is dan ook doorgezet in de nieuwste versie Magento 2.

Migreren van Magento 1 naar Magento 2

Doordat er geen ondersteuning meer is op Magento 1, worden veiligheidsupdates en bugfixes niet meer aangeboden. Dit houdt dus in dat de veiligheid niet langer meer gegarandeerd wordt. Alhoewel dit natuurlijk voor de nodige paniek zorgde onder de webshopeigenaren, zijn er nog steeds veel webshops welke draaien op Magento 1. Toch is het verstandig om nu toch wel echt de overstap te maken naar een nieuw (of ander) CMS. In dit artikel ga ik, omdat de titel anders kant nog wal raakt, er vanuit dat je de overstap van Magento 1 naar Magento 2 (serieus) overweegt. Maar hoe doe je dit, zo’n migratie naar Magento 2? Wanneer je wilt overstappen, is het van belang dat je weet dat Magento 2 een geheel nieuw product is. De opbouw van dit product is erg innovatief en echt anders dan Magento 1.

Voordelen overstappen van Magento 1 naar Magento 2

Het overstappen is een investering die vele kansen biedt. Zo krijg je er in vergelijking met Magento 1 een uitgebreidere en gebruiksvriendelijker platform voor in de plaats. Er zijn dan ook een aantal voordelen die belangrijk zijn om te weten.

Snelheid Magento 2

Snelheid is voor alle gebruikers van enorm groot belang. We hoeven er niet omheen te draaien: wanneer je als consument (te) lang moet wachten, omdat een website traag is, dan ben je gevlogen. Andersom geldt dit ook voor (je) personeel: werken in een trage backend is frustrerend (en lijd met ij ipv ei tot defecte keyboards en kneuzingen). Tijdens het ontwikkelen van Magento 2, is er veel tijd gestopt in de verbetering van de snelheid. Zo zijn de modules beter op elkaar afgestemd en hoef je dit niet meer zelf te doen. Een voorbeeld hiervan is de Varnish module. Doordat de Varnish module nu geïntegreerd is in het programma zorgt dit voor een verkleinde serverbelasting. Wanneer er minder belasting aanwezig is op een server, zorgt dit voor meer snelheid. Iedere Magento gebruiker is inmiddels bekend met de welbekende “cache legen” kreet. Magento 2 is standaard uitgerust met een goed cache systeem. Door pagina’s te cachen vraag je minder serverbelasting.
Of kortgezegd: ten opzichte van Magento 1 is Magento 2 een heel stuk sneller geworden.

Gebruiksvriendelijk

Magento 2 is een stuk gebruiksvriendelijker dan Magento 1. Het aanmaken of wijzigen van producten is een stuk eenvoudiger geworden, doordat er veel aanpassing zijn gedaan in de software. Dit omdat de lay-out eenvoudiger in elkaar zit en er meer mogelijkheden zijn. Naast de productmogelijkheden, zijn aanpassingen van codes en overgangen een stuk eenvoudiger te realiseren. Dit is voor de gebruiker van het platform erg prettig.

Betere beveiliging en betaalmethode

Afrekenen in Magento 1 was voor de klant een ware beproeving: je moest maar liefst 6 stappen zetten. Bij Magento 2 is dit verbeterd naar twee stappen. Door de hoeveelheid stappen te verminderen, is de klant meer gefocust op betalen en zullen er minder potentiële klanten afhaken. Naast het betalen is het ook een heel stuk makkelijker geworden om een account aan te maken. En we weten allemaal dat bestaande klanten uiteindelijk veel meer opleveren dan (eenmalige) nieuwe klanten. Naast de betaalmethode is er ook veel verbeterd in de beveiliging. Zo stonden voorheen alle bestanden in een folder die publiekelijk te benaderen was en was het de taak van de webhosters om ervoor te zorgen dat de juiste bestanden toegankelijk waren voor de juiste personen. Dat was natuurlijk niet van deze tijd, om die reden is er binnen Magento 2 onderscheid gemaakt in mappen. Dit maakt het voor webhosters een stuk eenvoudiger om de boel geordend en veilig te houden.

Modules onderhouden in Magento 2

Omdat het gras van de buren vaak groener lijkt, willen we ook op onze webshop altijd de nieuwste modules en plug ins. Binnen Magento 2 is er een modulestructuur. In deze modulestructuur staan alle bestanden van bepaalde modules op de juiste plek. Hierdoor hoeven bestanden niet meer op meerdere plekken geplaatst te worden. Concreet betekend dit dat je veel minder tijd kwijt bent aan het onderhouden van de modules. Voorheen moest je hier verschillende bestanden van de desbetreffende modules voor opzoeken en deze een voor een verwijderen. Nu hoef je voor het verwijderen van een module alleen maar de map van de desbetreffende module te selecteren en verwijderen. Dit scheelt een hoop tijd en frustraties.

Nieuwe bestandsstructuur

Binnen Magento 2 heeft elke module een eigen view directory. Hierdoor is het mogelijk om je CSS uit een andere module te gebruiken. Dit maakt het voor ontwikkelaars een stuk eenvoudiger om een eigen thema’s te ontwerpen. Ook hier zijn er dus minder stappen nodig voor het maken van iets unieks.

Overzichtelijk dashboard

We werken allemaal graag overzichtelijk en efficiënt. Daarom is er bij Margento 2 gekozen om een ander dashboard te gebruiken. Dit dashboard is een stuk gebruiksvriendelijker en heeft een aantal voordelen. Doordat er een andere lay-out wordt gehanteerd, is het nu makkelijker om iets toe te voegen of te verwijderen. Daarnaast kun je nu gebruik maken van het gesplitste menu. Hierdoor heb je nu een shop kant en een systeembeheer. Dit maakt het voor de gebruiker een stuk makkelijker om alles terug te vinden.

Eenvoudig updaten

Net als bij ieder ander CMS, ontkom je er ook bij Magento niet aan om regelmatig een update door te voeren. Er komt elke drie maanden een nieuwe Magento 2 update uit. Doordat de architectuur van Magento 2 moderner is, is het platform minder complex. Dit zorgt er dan ook voor dat het voor gebruikers een stuk eenvoudiger is om updates te doen wanneer dit nodig is. Op deze manier wordt je gebruiksgemak en veiligheid gegarandeerd en kun je zonder na te hoeven denken verder werken op het platform.

Mobiel gebruik

Waar we het uiteindelijk allemaal voor doen is de klant. We willen de consument een prettige winkelervaring geven. Binnen Magento 2 is het een stuk makkelijker voor de klant om de site te bezoeken met de telefoon. Het streven moet natuurlijk zijn om het conversiepercentage (op mobiel) zo hoog mogelijk te laten zijn, door de nieuwe structuur zal de beleving op mobiel in vergelijking met Magento 1 een stuk prettiger zijn.

Korte introductie Magento 2

Omdat het al een hele opgave voor je zal zijn geweest om het artikel tot hier te lezen, heb ik (geprobeerd) het kort te houden. Je zult vast nog vele vragen omtrent (migratie naar) Magento 2 hebben. Natuurlijk beantwoord ik graag je vragen. Neem vrijblijvend contact op of stuur me ene bericht via LinkedIn.